ACHTER HET PRIJSKAARTJE: DE 4 SLEUTELFACTOREN DIE DE PRIJS VAN AKUPANELS BEPALEN.

Als u een interieurproject plant, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Akupanels zijn een populaire keuze voor velen vanwege hun geluidsabsorberende eigenschappen en de mogelijkheid om elke ruimte in een stijlvolle oase te veranderen.

We krijgen zo nu en dan wel eens de vraag waarom er toch zoveel prijsverschil kan zijn tussen de verschillende leveranciers van akoestische panelen die op de markt beter bekend staan als Akupanels. 

We kunnen niet voor alle aanbieders spreken, maar als we de markt even van wat dichterbij bekijken zijn er 4 factoren die een rol spelen in de prijszetting van de Akupanels die via internet en via de reguliere distributiekanalen op de markt te verkrijgen zijn.

De oorsprong van de panelen:  Hierin kunnen we hoofdzakelijk een onderscheid maken tussen Akupanels die in Europa geproduceerd worden en Akupanels die geïmporteerd worden uit het Verre Oosten.  Door de hoge transportkosten en de aanwezigheid van tussenpersonen is dit echter geen bepalende factor voor de prijs van een Akupanel. 

De kwaliteit van de gebruikte grondstoffen:  Een Akupanel bestaat uit 2 belangrijke componenten, nl. het akoestisch absorberende vilt en het latwerk dat op het vilt geplaatst is.   De kwaliteit, en in hoofdzaak de dikte en dichtheid van het vilt zijn bepalend voor de akoestische demping van de panelen, indien je de panelen installeert en de akoestische eigenschappen belangrijk zijn voor je project dien je hier zeker na te gaan of de panelen geproduceerd zijn met vilt waarvoor de nodige akoestische testen in een nagalmkamer uitgevoerd werden.  Ook het latwerk dat gemonteerd op de vilten panelen kan van verschillende kwaliteit en dikte zijn, daarover later nog een beetje meer.

De beschikbaarheid en aangeboden bezorgservice:  Er zijn aanbieders die uit voorraad verkopen en spelers die met voorbestellingen werken en leveren nadat er een bepaalde hoeveelheid panelen besteld is door verschillende klanten.   Indien de levertermijn van geen belang is kan je zeker je voordeel doen bij aanbieders die met pre-orders werken en leveren nadat ze voldoende bestellingen kunnen bundelen om hiermee een staffelvoordeel te bekomen bij hun leverancier.   Andere aanbieders leveren Akupanels op basis van de timing die bij je project past en enkele bieden zelf de mogelijkheid om panelen met spoed of op een vast uur aan te leveren via een transportdienst in eigen beheer.

De keuze van afwerking van het latwerk:  Dit is allicht de meest bepalende factor met betrekking tot de prijs van een Akupanel.
Het latwerk van Akupanels zijn verkrijgbaar in drie afwerkingen: houtfineer, papierfineer en folie.   Hieronder nemen we elk van deze afwerkingen onder de loep, zodat u kunt beslissen welke het beste bij uw project past.

  1. Akupanels met natuur houtfineer:  Houtfineer is een dunne laag echt hout die op de Akupanel wordt aangebracht. Het brengt de natuurlijke schoonheid van het hout in uw ruimte en zorgt voor een rustgevende, organische sfeer. Elk paneel is uniek, waardoor een interessante visuele dynamiek ontstaat.  Door de grote prijsverschillen in natuurfineer zal de keuze van het gewenste fineer bepalend zijn voor de prijs van van je Akupanel.
  2. Akupanels met papierfineer:  Papierfineer is een goedkoper alternatief voor houtfineer. Het is gemaakt van dunne lagen papier die zijn doordrenkt met hars om ze sterk en duurzaam te maken. Indien de aanbieder elke fineer variant aan dezelfde prijs aanbied mag je ervan uitgaan dat de panelen met papierfineer zijn afgewerkt aangezien het telkens hetzelfde papier betreft met een andere houtprint.
  3. Akupanels met folie:  Folie is een dunne laag kunststof die wordt aangebracht op de Akupanels. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor het een flexibele keuze is voor verschillende interieurontwerpen. Folie is over het algemeen goedkoper dan zowel hout- als papierfineer, waardoor het een goede optie is voor projecten met een strak budget.

Bij WoolWood® kiezen we ervoor om enkel Akupanels op de markt te brengen met volgende eigenschappen:

  • Panelen vervaardigd in België;
  • Lokale en duurzame grondstoffen met gegarandeerde kwaliteit;
  • Levering uit voorraad met eigen bezorgservice;
  • Latwerk met natuurhout fineer welke een onovertroffen natuurlijke schoonheid garandeert die niet kan worden gerepliceerd door folie of minderwaardig papierfineer.

Hoewel elk van deze afwerkingen zijn voordelen heeft, zal de juiste keuze afhangen van uw specifieke behoeften en voorkeuren. Overweeg uw budget, ontwerpdoelen en onderhoudsvereisten om de beste keuze voor uw project te maken. Met de juiste Akupanel afwerking kunt u een ruimte creëren die niet alleen mooi en stijlvol is, maar ook een verbeterde akoestiek biedt. 


STIL ÉN VEILIG: DE BRANDVEILIGHEID VAN AKOESTISCHE WANDPANELEN ONDER DE LOEP!